Categories:

BLOG 9 – Patiënten

‘Huh, mama, moet je die voet van dat meisje zien! Die is groot!’ Met grote ogen staat Juda te kijken. De kinderen en ik staan in Dakar, Senegal, op het dok naast de Africa Mercy. Één van de patiënten, een jong meisje, staat naast ons. Ze heeft een enorm grote, dikke, opgezwollen voet. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Naast haar staat een jongen met een kromgegroeide voet en even verderop zit een vrouw met een groot gezwel in haar nek.

We lagen voor een aantal weken met de Global Mercy naast ons zusterschip de Africa Mercy waar het ziekenhuis volop draaide. Ondanks het feit dat we vanwege COVID niet dicht bij patiënten konden komen, zagen we wel patiënten op het dok en hoorden we de verhalen van de mensen die op de Africa Mercy werkten. Erik was veel op de Africa Mercy aan het werk en heeft kunnen ervaren hoe het is om te werken op een schip waarvan het ziekenhuis draait!

We kregen een nog beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij het werk van Mercy Ships. Denk aan: patiëntenselectie voordat het schip arriveert, samenwerking met lokale partners, transport van patiënten van en naar het schip en van en naar het Hope-center (waar patiënten voor en na de operatie verblijven als ze geen 24-uurszorg meer nodig hebben), maar ook palliatieve zorg, als dat nodig is. We hoorden van een van de diëtistes dat het regelmatig gebeurt dat patiënten niet genoeg lichaamsgewicht hebben/sterk genoeg zijn om een operatie te ondergaan. Dat had ik me eerder niet gerealiseerd. Hun voeding wordt dan voorgeschreven, maar zeker bij kinderen kan het zijn dat ze deze voeding niet willen nemen. We hadden op dat moment een meisje van drie jaar dat de voorgeschreven voeding niet lekker vond en niet wilde nemen. Niet heel gek trouwens voor een driejarige… Maar wel een uitdaging, als er een operatie gepland staat.

Ook bleek uit alle verhalen één ding heel duidelijk: zonder de hulp van de daycrew, de lokale medewerkers die overdag aan boord zijn, is het werk van Mercy Ships niet mogelijk. Zij zorgen er allereerst voor dat de patiënten zich op hun gemak voelen aan boord. Een groot, wit schip met blanke mensen is gezien het verleden niet de beste associatie voor een West-Afrikaan… Verder kookt de daycrew voor de patiënten. Ik noemde eerder al dat het belangrijk is dat patiënten voldoende voeding binnen krijgen en daarom is het fijn dat ze hun eigen vertrouwde eten krijgen aan boord. Daarnaast vertaalt de daycrew voor de artsen en verpleegkundigen. In Senegal worden 38 verschillende talen gesproken, hoewel de meeste mensen daarnaast ook Frans spreken. Hoe dan ook, een onmisbaar onderdeel in het contact met patiënten!  

Van alle patiëntenverhalen was er één die me bijzonder aansprak. Dat is het verhaal van een jong meisje, Awa, met een gespleten lip uit een klein dorp uit Senegal. Haar vader zocht al jaren hulp voor zijn dochter en was bij vier verschillende ziekenhuizen geweest. Elke keer hoorde hij dat ze z’n dochter konden helpen. Hij betaalde z’n afspraken en uiteindelijk bleek elke keer dat ze de operatie toch niet uit konden voeren. Toen hij hoorde van Mercy Ships besloot hij de reis naar het schip te maken in de hoop dat wij z’n dochter wel konden helpen. Hij gaf de hoop niet op! Ik vond dit zo dapper, wat een doorzettingsvermogen! Het raakte me, ik denk dat ik zelf de moed had opgegeven na zoveel teleurstellingen, maar deze vader zette door. De operatie op de Africa Mercy werd gepland… en toen kwam COVID. Mercy Ships moest vertrekken voor de operatie werd uitgevoerd. Wat een ongelooflijke teleurstelling. Maar nu, na twee jaar, is Awa eindelijk geholpen. Wat een vreugde!

Deze verhalen zijn heel bemoedigend voor ons en zorgen ervoor dat we geïnspireerd blijven. Erik mocht zijn steentje bijdragen door het team Supply op de Africa Mercy te helpen en dat voelde goed. Ook voor de kinderen was het goed om patiënten te zien. Ze hebben al zo lang verhalen gehoord over mensen in Afrika die niet naar een ziekenhuis kunnen voor een operatie en dat we daarom hier zijn, maar het met eigen ogen zien is toch anders. En zeker als de patiënten kinderen zijn. En dat geldt voor ons eigenlijk ook… We zijn blij dat we hier onderdeel van mogen zijn!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *