Categories:

BLOG 1 – De voorbereidingen

Ik sta in de keuken de lunch klaar te maken. Juda is gek op tosti’s en daarom smeer ik witte boterhammen en beleg ze met ham en kaas. Terwijl ik de tosti’s in het ijzer leg, vraag ik me af wat we met het tosti-ijzer willen. Bewaren? Of weggooien? Ons komende vertrek speelt een grote rol in ons leven, ook tijdens de gewone dagelijkse dingen. In deze blog proberen we jullie te vertellen waar we de afgelopen periode mee bezig zijn geweest.

Eind januari kwam – na een tijd in spanning te hebben gezeten – dan eindelijk het bericht: jullie zijn aangenomen bij Mercy Ships! Sinds die dag is ons leven in een soort stroomversnelling gekomen: er komt veel op ons af!  

Allereerst moesten natuurlijk veel mensen ingelicht worden over ons vertrek. Familie en vrienden, maar ook collega’s, mensen in de gemeente enzovoort. We waren blij dat we ons nieuws met anderen konden delen, maar het was niet altijd leuk mensen te vertellen dat we voor twee jaar vertrekken. Mét kinderen…  

Daarnaast moesten we nadenken over de vraag wat er allemaal moet gebeuren voor ons vertrek. Het huis verkopen of verhuren? Een thuisfrontcommissie opzetten? Sponsoring, baan opzeggen en ga zo maar door… 

Inmiddels hebben we besloten ons huis te verkopen. Dus afspraken met makelaars, een makelaar kiezen, foto’s laten maken van het huis en papierwerk in orde maken. Ook heeft Erik al een paar zaterdagen besteed aan het ‘verkoopklaar’ maken van het huis. Er komt dus best nog wat kijken bij kijken! We verwachten dat het ongeveer eind maart te koop komt. 

Vervolgens zijn we na gaan denken over het vormen van een thuisfrontcommissie. Welke taken heeft een thuisfrontcommissie eigenlijk? En wie zouden er geschikt zijn als leden van de TFC? Avonden denken en mensen bellen om te vragen of ze het leuk zouden vinden ons werk te ondersteunen. We waren blij met de reacties. We hebben inmiddels een team enthousiaste, capabele mensen om ons heen! De eerste vergadering is gepland. Benieuwd naar de TFC-leden? Op de website stellen ze zich voor, neem even een kijkje! 

Ook moesten we nadenken over de financiering van onze uitzending. Hoeveel is er nodig om twee jaar vrijwillig te werken? Welke kosten gaan we maken? Hoe willen we dit bekostigen? En op welke manier gaan we dit opzetten en communiceren? Erik heeft een begroting gemaakt en Lennard, ons TFC-lid voor de financiën, denkt vanaf een vroeg stadium mee. De acties moeten nog verder uitgewerkt worden. Ideeën zijn welkom! 

Verder moest er een website komen en wilden we een pagina maken op Instagram en Facebook. Erik heeft de website zelf gemaakt. Daar zitten héél wat uren werk in… Annemarije Markwat (www.anck.nl) heeft foto’s van ons gemaakt, zodat we die konden gebruiken. Dat betekende: van tevoren nadenken over een leuke manier om Mercy Ships in beeld te krijgen, een locatie bedenken, een vlag laten bedrukken met het logo van Mercy Ships en een afspraak maken. Heel leuk dat Annemarije dit voor ons heeft willen doen! Hannah, ons ‘communicatie-TFC-lid’, heeft voor ons geregeld dat Willianne van Iconnect een logo voor ons ontwierp. We kregen verschillende mooie opties en hebben er één gekozen. We zijn blij met het resultaat. Nogmaals bedankt! 

Ook proberen we de kinderen voor te bereiden op ons vertrek door te vertellen over het ‘ziekenhuisschip’ waar we op gaan wonen. We laten filmpjes zien en Juda heeft een foto van het schip op z’n kamer hangen. Hij heeft een kruisjeskalender zodat hij kan zien hoe lang het nog duurt voor we vertrekken. We vinden het voor de kinderen heel wat: losgescheurd worden uit hun vertrouwde omgeving, iedereen achterlaten en een onbekende toekomst tegemoet gaan. Dat is best moeilijk! Maar we bidden dat ook de kinderen een heel goede tijd krijgen aan boord.

Ook zijn we al begonnen met opruimen. We hebben hulp gekregen in de vorm van oppas, zodat we onze handen vrij hebben om dingen uit te zoeken. We moeten beslissen wat we met al onze spullen doen: welke spullen willen we houden? Welke spullen kunnen weg en welke spullen kunnen we verkopen? We zijn nog op zoek naar opslagruimte voor de periode dat we aan boord zijn. Tips zijn erg welkom! 

Erik werkt de komende maanden niet meer fulltime bij zijn huidige werkgever, Fresh Pack Logistics, maar twee dagen in de week. Vanaf 1 maart werkt hij daarbij twee dagen in de week in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Daar kijkt hij mee met de afdeling logistiek en leidt hij een project. Best intensief, een nieuwe omgeving, maar ook heel leuk voor Erik om zich ook zo voor te bereiden op z’n werk aan boord. We werken beiden tot ongeveer eind mei. 

Vertrek
De planning is nu dat we begin juni voor ongeveer vijf weken naar de Verenigde Staten vertrekken voor Onboarding. Onboarding is een trainingsprogramma voor langetermijnvrijwilligers. Tijdens de training worden we, samen met andere families, voorbereid op ons werk aan boord en leren we Mercy Ships kennen als organisatie. Maar er is nog veel onzeker. Kunnen we in juni naar Texas of is het door de maatregelen niet mogelijk naar de Verenigde Staten te vliegen? Als dit niet kan, wat is dan het plan B?

Verder vraagt Mercy Ships of we een nanny meenemen, zodat hij/zij op de kinderen kan passen als wij de training volgen. Daar zijn we nog naar op zoek. Dus als je iemand weet die minimaal 18 is, van kinderen houdt en het leuk vindt om met ons mee te gaan naar Amerika? We horen het graag! Wij betalen de tickets en de verblijfkosten in de VS, het oppassen wordt niet vergoed. Stuur gerust een berichtje voor meer info! 

Kortom, alle voorbereidingen zijn intensief en we zijn er heel druk mee. Aan de andere kant verzetten we ook veel werk en dat is heel fijn! En wat we met het tosti-ijzer doen? We zijn er nog niet helemaal uit…

Tot slot. We zijn blij met alle mensen om ons heen die meeleven en zijn dankbaar voor de goede zorgen van onze God! Het is bijzonder te merken hoe God gebeden al verhoord heeft. Bidden jullie mee dat de Global Mercy op tijd opgeleverd kan worden en dat we vervolgens naar Texas kunnen reizen om de Onboarding te volgen?

Tags:

5 Responses

 1. Geachte kleinkinderen,
  Fijn dat jullie ,,wat,, voor de gemeenschap overhebben. Ik zal voor jullie bidden en wens dat de heilige Geest in jullie harten komt te wonen en te werken.
  Ik blijf jullie als grootvader/overgrootvader volgen.
  Zo nodig heb ik nog een complete kamer over voor opslag.
  Veel liefs,
  Opavanaalst ‘

  • Lieve buurtjes

   Wat leuk om te lezen waar jullie allemaal mee bezig zijn!
   Wat ziet de website er super mooi en leuk uit, onze complimenten 😉
   We gaan jullie zeker volgen en mee dragen in onze gebeden.
   We zullen jullie missen (gewoon ook vanuit de keuken kijkend naar jullie keukenraam 😉 in de wetenschap dat het fijn is om mensen in de buurt te hebben die dezelfde Vader dienen en kennen!
   Heel veel succes in de verdere voorbereidingen.

   Groetjes van de Roosjes

 2. Lieve Elja, Erik, Juda en Nora,
  Wat leuk om met jullie mee te mogen leven.
  Dankjewel!
  Van harte de zegen van de Heere toegewenst op jullie werk.
  Heel veel sterkte en kracht nog met alle voorbereidingen.
  Liefs oom Bram en tante Ria

 3. Hoi,
  Wat leuk om op deze manier een inkijkje te krijgen in jullie leven! Succes met alle voorbereidingen.

  Groetjes,
  Freek,Annemarie,Sara,Silas en Eva Jedidjah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *